Vegaaninen ja gluteeniton pizza – Täytteenä hunajamarinoidut soijasuikaleet

Teksti ja kuvat: Paju Ruotsalainen

Perheemme keliaakikko ei ole koskaan välittänyt pitsasta, mutta meillä muilla on normaali himo juustolla päällystettyyn lättyyn. Solidaarisuudesta ja laiskuudesta, olemme kaikki syöneet samaa gluteenitonta pohjaa. Kestikin hetken aikaa ennen kuin löysin reseptin jonka koostumus on miellyttävä, joka paistuu hyvin, eikä jää sisältä raa’aksi. En tiedä mikä uunissamme on, mutta monet gluteenittomat leivokset tuntuvat vaativan lähes kaksinkertaisen paistoajan kypsyäkseen sisältä!

En kerro elämäntarinaani, vaan menen suoraan reseptiin.

Gluteeniton pizzapohja:
5 dl vettä
25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
7-8 dl vaaleaa jauhoseosta
1 dl oliiviöljyä

Lämmitä vesi ja sekoita siihen psyllium ja hiiva. Anna turvota rauhassa. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja vaivaa kunnes se on sekoittunut taikinaan. (Taikinaan menevä öljymäärä voi tuntua suurelta, mutta lupaan että lopputulos on rapea ja herkullinen.) Jätä kohoamaan puoleksi tunniksi. Sillä aikaa voit valmistella täytteet. Kun pitsa on valmis, jaa se kolmeen yhtä suureen osaa, ja kaulitse ohueksi lätyksi leivinpaperin päällä. Käytä apuna jauhoja. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita pelti sinne kuumenemaan. Kun olet koonnut pitsat vedä ne leivinpaperin päällä kuumalle pellillä ja paista noin 10 minuuttia.

Tomaattikastike:
1 tölkki tomaattimurskaa
1 tölkki tomaattipyreetä
3 valkosipulin kynttä
1 tl Suolaa
Yrttejä (basilika, oregano)
Mustapippuria

Valmista tomaattikastike. Silppua valkosipuli. Sekoita kulhossa kaikki ainekset ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Vinkki valkosipulin pilkkomiseen, älä paina veistä alas asti. Näin saat helpoiten pientä silppua.

Hunajaiset soijasuikaleet:
Soijasuikaleita
Oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl kurkumaa
Ripaus paprikajauhetta
1 rkl soijakastike
2 tl sitruunamehu
2 tl curry

Keitä soijasuikaleita runsaassa vedessä n. 7 minuuttia. Kaada vesi pois, ja laita suikaleet pyyhkeen väliin kuivumaan. Kun olet saanut suikaleista enimmät vedet pois, heitä ne kuumalle pannulle jossa on runsaasti öljyä. Paista kovalla lämmöllä, kunnes suikaleet ovat molemmilta puolilta ruskistuneet. Pienennä lämpöä keskitasolla ja kaada sekaan soijakastike ja sitruunamehu, sitten curry ja muut mausteet, viimeisenä hunaja. Varo paistamasta liian kuumalla ja liian pitkään, etteivät suikaleet kuivu liiaksi.

Muut täytteet:
Sipulia
Tomaattia
Balsamico -kastiketta
vegaanista juustoa
soijajugurttia (kurkuma, suola)
ananastapaloja
sieniä

Pilko sipuli ohuiksi pitkiksi suikaleiksi ja hauduta pannulla öljyssä keskilämmöllä. Paista samalla pannulla myös suikaloidut sienet. Leikkaa tomaatti suikaleiksi. Kun lisäät ne pitsan päälle sipaise niihin hieman balsamicoa. Vegaanisesta juustosta saa uunissa ”sulavampaa” ja kauniisti ruskistuvaa lisäämällä raasteen sekaan hieman soijajugurttia. Lisäämällä hieman kurkumaa ja suolaa saa lisää väriä ja makua.


Paju Ruotsalainen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s