Transmiehen tarina itsensä löytämisestä: ”V*ttu mikä palapeli”

Teksti ja kuvat: Paju Ruotsalainen

Piirsin tämän sarjakuvan 2018. Hyvin pian sen valmistumisen jälkeen sain tilaisuuden aloittaa hormonihoidot. En kuitenkaan virallista polkua pitkin, vaan täysin ilman lääkärin lupaa. Olen onnekas, sillä vasta nyt vuonna 2021 olen saanut ensimmäisen ajan transpolille.

Näin muutama vuosi myöhemmin sukupuolikokemukseni on mennyt lujasti binäärisempään suuntaan. Ihan tosissani viihdyin hameissa pitkän aikaa. Hame on mukava vaate ja ennen kaikkea tuttu sellainen. Hormonien aloittamisen myötä minulla olikin yhtäkkiä teoreettinen mahollisuus mennä läpi miehenä. Aika pian mekko alkoi ahdistaa ja aloin pukeutua enemmän miesten vaatteisiin. Siirtymä oli henkisesti vaikea ja piti sisällään muutakin kuin pukeutumisen.

Aloin jatkuvasti tarkkailla omaa olemistani ja eleitäni. Arvioin esimerkiksi bussissa istuessa olivatko kädet repun päällä ”jotenkin naisellisesti” ja oliko jalan asento uskottavan maskuliininen. Tulin entistä enemmän tietoiseksi siitä miten naisena kasvaminen oli vaikuttanut käsitykseen itsestäni kauneusihanteiden muodossa. Vaikka olin tietoisesti taistellut niitä vastaan pitkään, vasta sosiaalisen roolin vaihtaminen toi tietoisuuteni miten syvällä tasolla se vaikuttaa. Tiedän, että myös nuorille pojille on omat odotuksensa, eivätkä kauneusihanteet jätä ketään rauhaan.

Itsensä jatkuva tarkkailu oli todella väsyttävää. Se tuntui typerältä koko sen ajan kun tein sitä, mutta en osannut lopettaa. Vaikka muutos olisi positiivinen, se voi viedä aikaa ja voimia. Kaikkeen kuitenkin sopeutuu lopulta. Noin vuoden päivät tarkkailin itseäni, kunnes eräänä päivänä huomasin lopettaneeni. Huoleni olemuksestani, huoleni ulkopuolisten tulkinnasta ja epämukavuus muutoksen keskellä olevasta minuudesta tasapainottuivat ja lakkasivat vaivaamasta päivittäisiä ajatuksiani. Tämän sarjakuvan tarina oli vasta alkua painiskelulleni sille kuka ja mikä minä olen.


Paju Ruotsalainen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s