Lantut haisevat ja musta pörssi kukoistaa – sarjakuva uudesta pula-ajasta

Kuvat: Miika Auvinen, Väritys: Paju Ruotsalainen

Kriisi tuo usein mukanaan nälkää. Moni muistaa talvi- ja jatkosodan aikaisen säännöstelyn: ruokaa sai kaupoista vain kortteja vastaan ja esimerkiksi kahvia ja sokeria korvattiin korvikkeilla. Pohdimme sarjakuvassa, miltä voisi näyttää 2020-luvun pula-aika.

Suomessa viimeisin laajamittainen pula-aika oli toisen maailmansodan mainingeissa: aluksi säännösteltiin kahvia ja sokeria, myöhemmin myös lihaa, viljaa ja lopulta jopa juureksia. Lanttu haisi kaikkialla, sillä nimittäin korvattiin perunaa yleisravintona. Ihmiset kasvattivat omia puutarhapalstojaan, kalastivat ja metsästivät saadakseen lisäravintoa. Aiemmin Suomessa oli ollut suoranaisia nälänhätiä.

Nykypäivän Suomessa ongelmia ovat pikemminkin epäterveelliset elämäntavat ja liikalihavuus, kuin nälkä. Ajatus pulasta ei ole mahdoton: Suomi on Länsi-Eurooppaan nähden kuin saareke Itämeren takana, ja jos laivaliikenne joskus pysähtyy, pysähtyy myös monien hyödykkeiden saapuminen maahamme. Uusi pula-aika -sarjakuvassa pohditaan sitä, miltä toisen maailmansodan kaltainen pula näyttäisi nykypäivänä.

Vaikka Uusi pula-aika -sarjakuva on ajatusleikki epätodennäköisestä aiheesta, maailmanlaajuisesti nälkä on juuri nyt vakava ongelma. Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tulevat äärisääilmiöt vaikeuttavat tilannetta.

Vuonna 2018 YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n raportti kertoi lohduttomia näkyjä maailman ruokatilanteesta. Moni tekijä kuten ilmastonmuutos, sosiaalinen ja taloudellinen epätasa-arvo sekä köyhyys aiheuttavat ”ruokaturvattomuutta”. Osa maailman väestöstä ei saa tarpeeksi ravintoa, osa taas syö liian epäterveellistä ja ravinneköyhää ruokaa, jolloin vaarana on liika ylipainoisuus.

Koronakriisi muistuttaa meitä siitä, että mitä tahansa voi tapahtua. Tutkijat ovat varoitelleet vuosikymmeniä pandemiasta. Samoin ilmastonmuutoksen valtavat riskit tiedetään jo nyt, mutta näyttää pahasti siltä, että suurin toiminta tapahtuu vasta, kun on liian myöhäistä.

Miltä näyttääkään maailma, jossa sadot ovat kärventyneet, Itämeri on suljettu ja yksinäinen mies haluaisi vain syödä… ja vieressä maukuva kissa kyllä näyttäisi maukkaalta!


Miika Auvinen somessa:

Paju Ruotsalainen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s