Gluteeniton vegaaninen lasagne, resepti

Teksti ja kuvat: Paju Ruotsalainen

Gluteenittomia ja vegaanisia reseptejä on välillä haastava löytää. Gluteenittomissa tuotteissa on hurjia eroja maun ja koostumuksen suhteen, joten oman suosikin löytäminen voi olla työn ja tuskan takana. Yllättävän vaikeaa oli myös reseptin kirjoittaminen! Tekisi mieleni sanoa vain ”Kaikkihan sitä ruokaa tekee, tässä teille ainesosaluettelo, sitten vaan teet siitä sen ruoan, kyllä sä tiijät.”

Ensin hieman vinkkejä. Kokeilemistani lasagnelevyistä Semperin olivat ehdottomasti parhaita koostumukseltaan. Maku ja koostumus ovat hyvin lähellä tavallista lasagnelevyä. Risentan papulasagne oli sen sijaan hyvin sitkeä, ja veti kaikki päälliset mukanaan, kun sitä yritti leikata.

Munakoiso ja tomaatit eivät ole lainkaan pakollisia ainesosia, mutta itse tykkään, että ne tuovat makuun jotain lisää. Tulee sellainen olo, että nyt on tuhti lasagne! Sitten reseptiin.

Garnityyrinä voikukan lehtiä!

Gluteeniton ja vegaaninen lasagne

 • lasagnelevyjä (semper)
 • 2 dl soijarouhetta
 • 1 dl kasvislientä
 • 1 sipuli
 • 2-5 valkosipulinkynttä
 • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
 • 3-4 ruokalusikallista tomaattipyreetä
 • 2 porkkanaa
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl grillausmaustetta
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 2 tl kuivattua basilikaa
 • mustapippuria
 • 1 rkl punaviinietikkaa
 • 2 tl sokeria
 • 250 g pikkutomaatteja
 • 1 munakoiso

Valkokastike

 • 75 g margariinia
 • 0,7 dl kikhernejauhoja
 • 8 dl kasvismaitoa
 • 0,5 dl ravintohiivahiutaleita
 • ripaus valkopippuria, maustepippuria ja muskottipähkinää

Leikkaa ensin munakoiso parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. ”Itkettääksesi” munakoisot, levitä viipaleet lautaselle päällekkäin ja ripottele suolaa molemmin puolin. Voit myös ohittaa tämän vaiheen täysin, sillä nykyiset munakoisot eivät ole enää niin kitkeriä, että itkettäminen olisi välttämätöntä. Itse kuitenkin tykkään, että koostumus jää jotenkin kiinteämmäksi, jos niistä saa enimmät nesteet pois. Pyyhkäise paperilla tai puhtaalla pyyhkeellä nesteet ja enimmät suolat munakoisoviipaleista. Paista viipaleet pannulla parissa erässä, kovalla lämmöllä, reilussa öljytilkassa, kunnes ne ovat molemmin puolin ruskistuneet.

Sekoita kasvisliemi soijarouheeseen. Pilko sipulit ja kuullota rasvassa pienellä lämmöllä. Heitä turvonneet soijarouheet ja mausteet sekaan, laita levy isommalle, mutta ei aivan kuumimmalle tasolle. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja heitä sekaan. Kun porkkanat ovat hieman pehmenneet kaada tomaattimurska sekaan. Lisää myös tomaattipyree. Itse laitan aina kokonaisen pikkupurkin Muttin tomaattipyreetä. Jätä keittymään pienellä lämmöllä.

Valmista valkokastike. Ota kaikki välineet valmiiksi lähelle, koska tätä pitää sekoittaa koko ajan. Sulata rasva kattilassa ja vispaa jauhot mukaan. Lisää kasvismaitoa aina 1 dl kerrallaan, odota että seos alkaa kiehua, ja lisää seuraava. Ota kattila pois liedeltä, sekoita mukaan ravintohiiva ja mausteet.

Pilko tomaatit puoliksi.

Kasaa lasagne. Laita ensin pohjalle 1 kauhallinen tomaattikastiketta. Ihan pienesti riittää. Laita päälle lasagnelevyjä. Kasaa toineen kerros lisäämällä ensin 2 kauhallista tomaattikastiketta ja 1 kauhallinen valkokastiketta. Laita päälle munakoisoviipaleet. Lisää kerros lasagnelevyjä. Lisää taas tomaattikastike ja valkokastike. Levitä tomaatit tämän päälle. Lisää lasagnelevyt. Jatka vielä ainakin kerros, ja jätä päällimmäiseksi reilusti valkokastiketta niin että saat koko pinnan peittoon.

Paista 175 asteessa 50 min.


Paju somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s