DIY Bokashi – näin säästät ja teet itse oman kerrostalokompostisi

Teksti ja kuvat: H-P Lehkonen

Bokashi-kompostointi on kasvattanut viime aikoina suosiotaan, mika on tuonut valmiiden kompostorien hintoja alaspäin. Mutta halvasta on olemassa vielä halvempi versio, ilmainen. Sarjakuvaohjeen avulla kokemattomampikin osaa rakentaa oman Bokashi-kompostorinsa!

Bokashi-kompostoinnin paras puoli on se, että bokashi on anaerobinen, eli se ei tarvitse happea! Bokashissa kompostoituminen tapahtuu mikrobien avulla fermentoimalla. Siitä syystä kompostoria voi pitää vaikka sänkynsä vieressä ilman hajuhaittoja, kunhan huolehtii, että sen kansi on tiukasti kiinni! Toki kun bokashin aukaisee, siitä tulee etikkainen tuoksu, mutta ainakaan itseäni se ei ole koskaan haitannut siinä ajassa, kun nopeasti livautan perunankuoret ämpäriin.

Kyseinen sarjakuva on tehty jo muutama vuosi sitten, jolloin bokashi-settien hinnat olivat vielä paljon korkeammalla. Jos nyt olisin hankkimassa ensimmäistä bokashi-kompostoriani, tekisin sen silti itse! Oma periaatteeni on sellainen, etten osta uutena mitään minkä voin tehdä itse, dyykata roskiksista tai hankkia käytettynä (tässä järjestyksessä). Siksi uskon, että ympäristötietoiselle ihmiselle ohjeeni on yhä relevantti!

Tässä siis sarjakuvamuotoiset ohjeet siihen, miten voit itse rakentaa oman DIY bokashi-kompostorisi välineistä, jotka monilta löytyvät kotoa tai vähintäänkin Facebookin roskalavaryhmistä ilmaiseksi!

Koska sarjakuvani on tehty jo muutama vuosi sitten, on oma DIY-bokashini kokenut muodonmuutoksen. Olen mm. lisännyt siihen hanan, jonka kautta voin helposti poistaa bokashin ulomman ämpärin pohjalle kertyvää nestettä (joka muuten on todella tehokasta kasvilannoitetta). Hanan rakensin siten, että sain kaveriltani viinin hanapakkauksesta leikatun hanan, jolle leikkasin ulompaan ämpäriin reiän ja liimasin sen siihen ensin tiukasti kuumaliimalla. Tilkitsin välejä myös silikoniliimalla, jolla olin aiemmin korjannut kenkieni pohjia. Lopulta laitoin varmuudeksi vielä jesaria päälle pehmikkeeksi sen verran, että jos joskus kolautan hanan johonkin, se ei heti hajoa. Liimaksi kävisi toki paremmin joku silikonitiiviste, mutta jälleen kerran elin oman periaatteeni mukaisesti, eli en osta mitään uutta, jos kotoa löytyy käypiä tarvikkeita.

Sain myös instagramissa vinkin, että välin voi tukkia paremminkin, kuin muovikelmulla. Muovikelmu on nimittäin sellainen kelmi, että sen kierrättäminen on miltei mahdotonta! Instagramkäyttäjä _theyfloyd_ ehdotti, että käytetyllä pyöränrenkaan sisäkumilla voi tukkia ilmaraon ämpäreiden välissä. Tämä ratkaisu oli paljon parempi!

Itse siis asun kerrostalossa, joten mitä teen sitten kun bokashi on ”valmis”, sillä valmis bokashi ”hapate” ei ole vielä valmista kasvien mullaksi! Bokashiohjeissa kerrotaan usein, että valmiin hapatteen voi vaikka kaivaa omalle pihalle kuoppaan, mutta mitä tehdä jos ei omista omaa pihaa? Itse ratkaisin asian siten, että otin ison muovisen varastolaatikon, johon hain läheisestä metsästä noin 5 litraa maa-ainesta ja toisen 5 litraa erilaisia puolimaatuneita puista pudonneita lehtiä. Sitten sekoitin valmiin bokashin tuohon maa-ainekseen, lehtiin ja omista huonekasveistani mullanvaihdossa jääneeseen kuivaa ja ravinteettomaan multaan. Annettuani multasekoituksen seistä parvekkeella kuukauden, olivat bokashista nostetut etikkaisen tuoksuiset biojätteet sulautuneet muuhun multaan ja maa-ainekseen.

Ulkoa haetun maa-aineksen tarkoitus ei ole vain saada jotain, mihin bokashin voi sekoittaa, vaan tuoda bokashin käsittelyyn tarvittavia mikro-organismeja auttamaan hapatteen kanssa! Talvella en näin pienissä tiloissa käyttänyt bokashiani lainkaan, sillä ilman parvekkeen tuomaa lisätilaa ei multatehdas mahdu mihinkään.

Olen käyttänyt bokashin avulla tekemääni multaa sekä sisäkasvien, että parvekkeella kasvattamieni tomaattien kasvualustan jatkeena. Tomaattini ovat olleet herkullisia ja huonekasvini vehreitä! Lisäksi lompakkoni kiittää siitä, etten erikseen osta ruokaa itselleni ja kasveilleni! Sama ruoka, joka minulta jää yli, kelpaa kasvieni ravinteeksi! Se toki vaatii jonkun verran vaivannäköä, mutta mitäpä muutakaan sitä pandemian aikana harrastaisi?

Jonkun verran olen myös antanut bokashista hapatettua biojätettä matokompostieni asukkaille, minulla kun sattuu olemaan sisätiloissa kerrostalossa myös kaksi matokompostia, mutta niistä kertoilen jossain myöhemmässä blogipostauksessa.


H-P Lehkonen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s