Nomadielämää pakettiautossa – toimittaja Aino Huilaja jätti studiotyön ja muutti Mersuun

Teksti: Miika Auvinen, Kuvat: Joxu

Toimittaja ja esikoiskirjailija Aino Huilaja repäisi ennen koronaepidemiaa, osti pakettiauton ja lähti tien päälle Eurooppaan. Hän kertoi blogillemme elämäntapamuutoksestaan ja pakettiautossa asumisesta.

Toimittaja Aino Huilajan esikoisteos Pakumatkalla kertoo elämästä pakettiautossa. Hän lähti matkaan vuonna 2019 yhdessä miehensä ja koiransa kanssa. Reissusta syntyi myös podcast Van elämää, joka kertoo pakumatkasta Eurooppaan ja paluusta Suomeen koronaepidemian iskiessä.

Viimeaikoina sosiaalisen median käyttäjät ovat voineet törmätä #vanlife-hastagiin. Idyllisissä kuvissa ja videoissa pakettiautonomadit pysäköivät metsien äärille ja romanttisille hiekkarannoille. Huilaja kommentoi, että #vanlife-sisällöt vastaavat jossain määrin todellisuutta.

– Minullakin on kuvia, jotka muistuttavat karikatyyrisiä Instagram-kuvia. Pakettiautoelämä on kuitenkin paljon muutakin. Somekuvissa ei näy vähemmän auvoiset ja aurinkoiset hetket, kun sataa päiviä putkeen, kanisterit pitää tyhjentää ja märkä koira haisee, Huilaja kertoo.

Moni tekijä vaikutti Huilajan päätökseen aloittaa pakettiautoelämä. Vuosien ura ulkomaantoimittajana ja studiotyö saivat hänet haikailemaan maailmalle.

– Matkatessa voi tehdä töitä siellä missä tapahtuu, eikä vain neljän seinän sisältä. Mukana oli hieman kyllästymistä omaan työhön, ja toisaalta maailma kutsui, Huilaja sanoo.

– Matkan alkuvaiheessa oli hienoa, kun Normandiassa ymmärsimme oikeasti tehneemme päätöksen elämäntyylin muutoksesta. Aivot tulivat hieman jälkijunassa, ja tunne tuli katsoessa Atlantin ulappaa, eikä heti Balttiassa tai Puolassa, Huilaja jatkaa.

Huilaja kertoo, että heidän matka-autonsa on Mercedes Benz Sprinter. Vaikka Instagramin pakettiautot ovat usein käsityöläisten taidonnäytteitä, Huilajan ja matkakumppanien auto on sisustettu yksinkertaisesti.

– Olemme satsanneet hyvään sänkyyn, ja meillä on yksinkertainen keittiönurkkaus sekä varastotilaa, Huilaja sanoo.

Pakettiautoelämää pohtiessa tulee ottaa huomioon Suomen märkä ja kylmä talvi. Huilaja matkakumppaneineen asuvat nyt eräkämpässä, sillä heidän autonsa ei ole tarpeeksi hyvin eristetty mielekkääseen talviasumiseen. Pakettiautossa voi kuitenkin oikeilla järjestelyillä asua myös talvisin.

– Tiedän yhden pariskunnan, joka tälläkin hetkellä asustaa pakettiautossa. Tällaisessa tapauksessa tulee olla hyvin lämpöeristetty auto ja mahdollisuus sähköön. Pakuihmiset ovat usein yrittäjiä, mutta tämä pariskunta on palkkatöissä. Heillä on työsuhdeasunnon sijaan sähkötolppa, josta he saavat virtaa, Huilaja kertoo.

Huilaja kertoo, että autoon kannattaa satsata. Hän puolisonsa kanssa osti vähän ajetun ja siistin auton, jolla oli selkeä omistushistoria.

– Laitoimme autoon vähän enemmän rahaa, sillä silloin meidän ei tarvinnut kokea epävarmuutta sen suhteen. Auto kerran vilkutteli punaisia varoitusmerkkejä. Asiointi espanjalaisella huoltamolla oli hankalaa kielimuurin vuoksi, mutta siitäkin selvisimme. Isompia vastoinkäymisiä ei ollut, ja joillakin esimerkiksi saattaa hajota auto jo alkureissussa.

Huilaja kertoo, että elämäntyylin vaihdosta miettiessä vaikeinta oli päätöksen tekeminen. Sen jälkeen kaikki meni helpommin eteenpäin.

– Hankimme auton, rakentelimme ja opettelimme uusia asioita. Totaalisen uusi elämäntyyli vaatii paljon opettelua ja uuden oppiminen on innostavaa, Huilaja sanoo.


Miika Auvinen somessa:

Joxu somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s