Helppo ja kaunis kiivi kasvaa vaikka ikkunalaudalla – näin kasvatat huonekasvin hedelmän siemenestä

Teksti ja kuvat: H-P Lehkonen

Viime keväänä kun koronakaranteenit alkoivat, tiesin ettei ole järkevää käydä muissa kaupoissa, kuin siellä, mistä ruokansa ostaa. Uusien huonekasvien hankkiminen siis hankaloitui todella paljon! Päätin alkaa kasvattamaan erilaisia kasveja kaupasta ostettujen hedelmien siemenistä. Kokeilin garambolaa, klementiiniä, appelsiinia, avokadoa ja kiiviä. Helpoin näistä itselleni oli kiivi, ja se on myös ainoa, joka on yhä hengissä! Kiivi on kaunis köynnöskasvi, jonka lehtien pinnat ovat nukkaisen karvan peitossa. Kiivini on nyt kasvanut keittiön ikkunan edessä vuoden ajan, mutta se ei vielä tässä ajassa muistuta köynnöstä. Se kuitenkin selvisi yhden hinnaltaan edullisen kasvivalon avulla läpi jopa Suomen pimeästä talvesta, joten annan siis teille sarjakuvan muodossa ohjeen, miten voitte itse kasvattaa oman kiivinne!

Tässä huonekasvien puutteessa koronakaranteeni auttoi minua! Opin uuden tavan kasvattaa kasveja ja tajusin, että minun on täysin turhaa maksaa rahaa kasveista, jos voin saada niitä ilmaiseksi! Olen tämän kiivikokeiluni jälkeen saanut lisää kasveja mm. roskiksista dyykkaamalla, ottamalla pistokkaita kavereiden kasveista ja selaamalla tori.fi annetaan-palstaa! Ainoat kasvit, joista olen maksanut, ovat olleet Hyötykasviyhdistykseltä tilaamani siemenet muutamiin perinnevihanneksiin, joita aion kasvatella parvekkeellani kunhan ilmat tästä lämpenevät!

Liityin muuten tämän kasvatuskokeiluni jälkeen myös Facebookissa ryhmään nimeltä ”Hedelmän siemenestä kasvatetut” Ryhmässä on hieman yli 10.000 jäsentä, jotka keskustelevat yhdessä vinkeistä, miten kaivaa hedelmistä siemeniä, ja saada ne itämään. Kokeile itse etsiä ryhmä Facebookista ja liittyä mukaan! Ryhmä on yksityinen, mutta ainakin itse pääsin helposti liittymään mukaan!
Linkki ryhmään: Hedelmän Siemenestä Kasvatetut

Mitä syötäviin kasveihin tulee, sen verran joudun pidättelemään innostustasi, että kerron uuden huonekasvisi olevan hedelmätön. Kiivi tarvitsee pölytykseensä toisen kiivikasvin, jota et voi saada hedelmän siemenistä. Jos kuitenkin halajat kasvia, jonka voit kasvattaa hedelmän siemenestä ja se tuottaisi myös satoa, suosittelen toistamiseen Facebook ryhmää ”Hedelmän Siemenestä Kasvatetut”. Siellä jäsenet ovat jakaneet onnistumisiaan mm. satoa tuottavien sitruunoiden parista!


H-P Lehkonen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s