Ekoilua Sims 4:ssa

Teksti: Paju Ruotsalainen, Kuvat: Ruutukaappauksia pelistä Sims 4

Koronapandemian suljettua puoli yhteiskuntaa, lamaannuin itsekin, ja ostin Sims 4:sen. Tulin pelanneeksi sitä kahdessa kuukaudessa 500 tuntia. Sittemmin tulin myös hankkineeksi jokaisen lisäosan, ja pelanneeksi toiset 500 tuntia. Jotain hyötyä tästä ajanhukasta pitää ottaa irti, joten kirjoitan nyt esittelyn Sims 4 Ekoelämää -lisäosasta.

Lopusta löytyy lista kaikista jutussa esiintyvistä lisäosista. Oletan, että lukijalla on jonkinlainen käsitys siitä miten Sims toimii, joten en selitä pelin perusmekaniikkaa tarkemmin.

Tässä ekosimini Colby Crawler ja hänen koiransa Nero.

Laitoin simini Colbyn ja hänen koiransa Neron asumaan pikkukotiin, koska siitä saa pienemmät laskut ja taidot kohenevat nopeammin. Huvikseni tein talosta kontin näköisen. Vastaavanlaisia konttitaloja löytyy pelistä myös omasta takaa. Pihalta löytyy puutarha ja erinäisiä ekovempeleitä. Kasteenkerääjä, tuuliturbiinit, ja aurinkopaneelit pienentävät laskuja. Kun on energiaa ja resursseja omasta takaa, ei tarvitse maksaa muille. Ylijäämäsähkön ja veden voi myydä sitten itse.

Ekoelämä-lisäosaa mainostetaan sillä, että se antaa simeille mahdollisuuden kestävään elämäntapaan ja ilmastokuorman pienentämiseen. Tämä tapahtuu mm. joka viikonloppu järjestettävillä naapurustoaloitteilla. Aloitteita löytyy, niin hyödyllisten sähkönsäästön, kuin naapuruston modernisoinnin puolesta. Tarjolla on myös hupsuja aloitteita, joissa koko naapurusto pistää paperipussit päähänsä. Jokainen voimassa oleva aloite, ja lähes jokainen kodinkone, vaikuttaa oman tontin ja koko naapuruston ekologiseen jalanjälkeen. Naapuruston tila voi olla joko vihreä, neutraali, tai teollinen. Tavoite on tietenkin saada naapurustosta vihreä ja vakuuttaa naapurit äänestämään samoja aloitteita, joita itse kannattaa. Suurin muutos näkyy lisäosaan kuuluvassa maailmassa, jossa ekojälki vaikuttaa esim. siihen, onko kadulla roskia vai vehreitä puita. Muissakin maailmoissa voi äänestää vihreästi, vaikka katukuva ei muutukaan.

Äänestänpä tällä taululla tästäkin naapurustosta vähän vihreämmän niin katoaa nämä roskat tästä.

Ekomaailmasta löytyy valmiiksi kolme yhteisötilaa, joiden käytöstä voi myös äänestää. Vaihtoehtoina ovat joko tori, siirtolapuutarha tai tekijätila. Riippuen siitä mitä similläsi on omassa kodissaan, voi yhteisötilalle tarpeen mukaan äänestää eri käyttötarkoitusta.

Hauskin homma pelissä on uusi valmistustaito. Jätteenpuristimella voi pistää palasiksi roskansa, vanhat huonekalut, ja vaikka likaiset tiskit! Niistä tulee Osaset ja Palaset nimisiä kappaleita. Näistä taas voi Valmistusvempaimella tehdä erilaisia huonekaluja. Kynttilänvalu-asemalla taas voi valaa kynttilöitä. Mehunsihistysasemalla voi pistää puutarhansa hedelmät mehuksi.

UusioX -valmistusvempain käytössä.
Mehua voi sihistää niin omenoista kuin sirkoistakin.

Yksi hyvä tapa saada materiaaleja on tonkia roskiksia. Sukeltamalla jätteiden sekaan, voi löytää niin aarteita, kuin ruokaakin. Roskiksessa voi myös torkkua ja pelehtiä. Jälkikäteen on parempi käydä suihkussa, koska roskissukelluksesta tulee likaiseksi. Periaatteessa on mahdollista sisustaa kotinsa ainoastaan roskista löytämillään ja itse valmistamillaan esineillä.

Pihalleen voi ostaa hyönteisfarmin, johon voi valita kasvatettavia ötököitä neljästä eri vaihtoehdosta. Niistä saa joko biopolttoainetta tai ötökkäjauhoa. Hyönteisiä pitää tietysti aika ajoin ruokkia, ja muutenkin hoitaa. ”Hoida” komennolla sim ottaa yhden ötökän käteensä, kutittelee sitä sormella ja lepertelee. Toiminto ei valitettavasti ole kovin tehokas ja yhdyskunnan terveydentilan nostaminen heikkenevästä hyvään vaatii noin neljä lepertelyhetkeä. Siksi annoinkin itse hyönteisten kuolla ainesten korjaamisen jälkeen, ja ostin uudet. Todella ekologista!

Tui tui, kuka on hyvä toukka, juuu, sinä olet hyvä toukka!

Ekoelämä ei, kaikista kivoilta tuntuvista ominaisuuksistaan huolimatta, pitänyt minua otteessaan. Hairahduin kesken kaiken mm. pelaamaan vampyyrilla, joka asuu kirkossa ja pitää pyhäkoulua teineille, tietysti taka-ajatuksenaan päästä ihan pikkuisen imaisemaan nuorista verta.

Suurin osa vihreistä aloitteista saa laskut suuremmiksi, ellei simisi ole erikseen nähnyt vaivaa valmistaakseen ekologisia päivitysosia, ja sitten sen jälkeen päivittänyt niillä kodinkoneensa. Omat kasteenkerääjät ja tuuliturbiinit pitää tietysti myös omistaa tai muuten saat taas satikutia suurempien laskujen muodossa. Kaikkien esineiden päivittäminen on aikaavievää jopa työttömälle ekosimille, puhumattakaan jollekin, joka on matkalla kohti bisnesuran huippua. Kaikki pahisaloitteet sen sijaan ovat kivoja ja helppoja. Niistä löytyy kunnon kohottamista ja esiintymisuraa kannattavia aloitteita. Naapuruston ollessa teollinen simit kärsivät kuitenkin huonosta ilmasta. Pahistelusta ei näin ollen ole mitään iloa, mikä on pelillisesti vähän mälsä juttu. Olisi ollut hauskaa mahdollistaa joku maailmanloppuskenaario sijoittamalla johonkin simbitcoiniin.

Kaikki makuuhuoneen huonekalut seinähyllyä lukuunottamatta on simini tehnyt omin käsin.

Jutussa esiintyvät lisäosat.
Kimppapuuhaa: Voit pistää pystyyn kerhon, jonka toiminta voi sisältää melkein mitä tahansa. Vaikka tietylle kerholle ilkeilyä, läksyjen tekoa, kahvilassa hengailua.
Kissat ja koirat: Voit omistaa kissan tai koiran. Tai pesukarhun. Ja ruveta eläinlääkäriksi.
Vampyyrit: Vampyyrit ja asiaankuuluvat goottihuonekalut.
Pikkukotikamaa: Mahdollistaa pikkukotien rakentamisen. Kivoja monitoimisia huonekaluja ja tappava kaappisänky.
(Tietyt kosmeettiset jutut kuten sokea silmä ja kehon karvoitus ovat pelaajien itse tekemiä modauksia.)


Paju somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s