
Yhteiskäyttö on ekologisesti kestävämpi tapa omistaa, mutta yhteiskäyttö ei ole täysin ongelmatonta. Mietitäänpä siis lyhyesti listana yhteiskäytön parhaat ja huonoimmat puolet!
Hyvää:
- Jokaisen yksilön ei tarvitse omistaa jokaista esinettä. Se takoittaa sitä, että maailmaan ei tarvitse tuottaa niin paljon esineitä!
- Samaa esinettä usein huolletaan paremmin, jos sen on tarkoitus olla yhteiskäytössä. Tällä tavalla esine pysyykin kunnossa pidempään!
- Jos porukka hankkii esineen yhdessä, on heillä varaa panostaa laadukkaampaan esineeseen! Mitä pidempi esineen elinkaari on, sitä enemmän resursseja se säästää!
Huonoa:
- Yhteiskäyttöesineiden jokaisen käyttäjän tulisi sitoutua käyttämään niitä ”oikein”. Esimerkiksi kuvassa tapahtunut sähköpotkulautojen jättäminen jalkakäytäviä tukkimaan on haitaksi liikuntarajoitteisille ja muille joille väistely ei ole niin helppoa! Väärin käyttäminen saattaa myös rikkoa esineen!
- Kapitalistin on helppo käyttää muita hyväkseen yhteiskäytön avulla. Rikas kapitalisti voi ostaa omistukseensa esineen ja pyytää palkkiota sen lainaamisesta. Näin yhteiskäyttöesineen määräysvalta on vain yhdellä yksilöllä, jonka päätavoite ei ole säästää luontoa, vaan tehdä voittoa.
Niin helppoja kun yhteiskäyttöpyörät, potkulaudat ja muut ovatkaan, usein paras vaihtoehto ei ole vuokrata sellaista kapitalistilta, vaan ostaa yhteiseksi omalle yhteisölle, jossa kaikki noudattavat esineen käytön sääntöjä ja kaikilla on yhtäläinen oikeus päättää sen käytöstä.
- Rami ”H-P” Lehkonen