Sivistynyt ja maittava peliruokaillallinen

on

 Maan sataman yhdistyksen väki kokoontui yhteen kokkailemaan. Reseptit oli poimittu eri videopeleistä ja videopeliruokaa käsittelevistä blogeista. Mitkä reseptit onnistuivat? Maittoiko tomaattikakku? Ei muuta kuin uuni ja pannut lämpimäksi!

Teksti: Miika Auvinen, Paju Ruotsalainen
Kuvat: Miika Auvinen

 Kauan olen pohtinut artikkelia peliruokakokkailusta. Olen tarjonnut ideaa eri lehdille, ja useimmiten toteutus on kaatunut siihen, että olisin joutunut maksamaan itse ruoka-ainekset ja tehnyt juttua taloudellisesti miinuksella. Onneksi on Maan sataman blogi, jonne voin kirjoittaa aiheesta ilman suurempaa stressiä tai tekstiin kohdistuvaa kunnianhimoa. Toki kirjoitan nytkin rahallisesti miinuksella, sillä nyt en saa palkkiota lainkaan. Tämä oli kuitenkin mahdollisuus kutsua yhdistyksemme koolle ja kokkailla hyvää ruokaa.

Valmistimme ruokaa kuudelle yhdistyksemme jäsenelle (mukaan lukien kirjoittaja). Artikkelin toisena toteuttaja on kokkailumestari Paju. Ilman hänen keittiötietämystään artikkeli olisi lähinnä surkuhupaisa, keittiö olisi syttynyt liekkeihin ja ruokalajina olisi kirjoittajan palaneet ja vahingossa irtileikatut sormet, suoraan jostain kannibalismia sisältävästä pelistä. Paju valitsi realistiset ruokalajit, neuvoi ainesten hankinnassa ja valtasi hetkeksi keittiömme varmoin ottein.

Aluksi peliruokakokkailijan pitää pelata, tutkia pelimaailmoiden ruokalajeja ja pohtia mitä niistä haluaisi maistaa. Idean artikkeliin sain aikanaan Final Fantasy XV:stä, jossa leiriruokaa laittava Ignis keksii mitä epäsovinnaisemmissa paikoissa uusia reseptejä. Reseptien keksimisen jälkeen ruokalajia voi laittaa leirillä, jonka jälkeen ruudulle lävähtää fotorealistinen piirros kyseisestä ruokalajista.

Paju valitsi ruokalajeina tomaattikakun Final Fantasy XV:stä, kurpitsapadan Legend of the Zelda Breath of the Wildista. Itse näversin sienipastaa suoraan Harvest Moon -pelisarjasta. Sovelsimme reseptejä siten, että myös ruokarajoitteet ja allergiat otettiin huomioon. Pohdimme ruokalajeja myös pelistä Stardew Valley ja Fallout-sarjasta.

Peliruokakokkailu on jonkinlainen ilmiö. Ostin artikkelia varten teoksen Fallout: The Vault Dweller’s Official Cookbook. Radioaktiivisten joutomaiden ruokia imitoiva keittokirja oli yllättävän laadukas, ehkä vähän liiankin hyvätasoinen, sillä raaka-aineiden hinta syödämäärällämme olisi ollut vähän liian suuri. Siksi kirja jäi käyttämättä, vaikka onkin noin muuten oiva lisä kirjastooni. Kirjan kirjoittanut Victoria Rosenthal kirjoittaa myös muita nörtähtäviä keittokirjoja, joista on jo julkaistu muun muassa Street Fighter-, Destiny- ja Halo-peleistä tuttua tai inspiroitunutta ruokaa.

Mutta lätinät sikseen ja kokkailemaan. Esittelen ruokalajit kronologisessa järjestyksessä.

Harvest Moonin sienipastaa

Molemmat versiot pastasta veivät kielen mennessään.

Ensimmäisenä pöytään kannetiin Harvest Moon -peleistä tuttu sienipasta, jonka resepti löytyy juurikin Victoria Rosenthalin verkkosivuilta.

Pääpiirteittäin ruokalaji luodaan paistamalla herkku- ja siitakesieniä ja sipulia, jonka jälkeen ne sekoitetaan kasvisliemeen, kermaan ja parmesaaniin. Lopuksi puolikypsäksi esikeitetty pasta heitetään sekaan niin pitkäksi aikaa, että pasta imee nesteen. Sovelsin reseptiä hieman, ja tein erikseen annoksen, joka oli vegaaninen ja gluteeniton, ja tein erikseen annoksen jossa oli maittavaa parmesaania vegejuuston sijaan.

Pasta oli yllättävän hyvää nopeaan ja helppoon tekoprosessiin suhteutettuna. Ravitsemuksellisesti juuston ja pastan yltiöpäinen syöminen tuskin lienee kovin fiksua, mutta tällaisissa illanistujaisissa ratkaisu toimii.

RESEPTI.

Kurpitsapata ja kurpitsan sisällä kypsytetty naudanliha The Legend of Zelda: Breath of the Wildista

Omalta palstalta kasvoi sopivan kokoinen pieni kurpitsa lihalla täytettäväksi.
Pelissä kurpitsamuhennoksen reseptiin kuuluu maito, voi ja vehnä. Meitä kun on vegaaneja ja keliaakikkoja, niin piti soveltaa aika paljon.

Paju kokkaili herkullista kurpitsapataa. Lisukkeena oli kurpitsan sisällä kypsytetty naudanliha. Sain ruokalajista itsellenikin uuden vinkin, sillä vegaanisissa kokkailuissa usein jää kaipaamaan lihan rasvaisuutta. Pajun reseptissä ongelma ratkaistiin vedessä liotetuilla ja sitten soseutetuilla Cashew pähkinöillä.

Varsinaista reseptiä näihin ei ole, sillä Paju kokkasi nämä oman päänsä mukaan, eikä käyttänyt valmista reseptiä.

Tomaattikakku Final Fantasy XV:stä

Tämä kakku oli erittäin mehevä ja kostea. Se maistuisi paremmalta jos ei tietäisi, että siinä on tomaattia.

Igniksen resepti ei mene jatkoon. Hyi.

Moni seurueestamme piti kakusta ihan maittavana läppäruokana. Itse söin kakunpalasen vastoin intuitiotani ja pureskelin siten, että jouduin mekaanisesti liikuttamaan jokaisen leuan liikkeen.

RESEPTI. Tämä tehtiin gluteenittomila jauhoilla ja valmiilla tomaattimurskalla.

Omenapiiras The Legend of Zelda: Breath of the Wildista

Halkeilevasta taikinasta oli mahdoton saada kaunista kantta.

Perus omenapiiras, jonka Paju teki yhdistyksen puheenjohtajan H-P:n tuomista omenoista. Vegaaninen ja gluteeniton piirakka oli kuivahko, mutta ihan maukas, varsinkin kun vertasi tomaattikakkuun.

RESEPTI.


Miika Auvinen somessa:

Paju Ruotsalainen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s