Terapia

Nimimerkki Ihmisenkaltainen halusi terapiaan. Ongelmiksi muodostuivat kankea byrokratia ja terapeutin löytäminen. Vaikka syvemmästä hoidosta oli aiemmin ollut hyötyä, ei kelakorvausta uuteen jaksoon myönnetä yli viiteen vuoteen.

Teksti: Ihmisenkaltainen

Sisältövaroitus: mielenterveysongelmat, itsetuhoisuus, mainintana itsemurha-alttius.

Kursiivilla olevat tekstit suoria lainauksia hoitotahojen kirjauksista.

06/2015

KELA:n kuntoutusterapia päättymässä psykologin vastaanotolla. Edelleen voimavarat suhteellisen niukat. Varsin luontevasti ikäisensä nuoren miehen tyylisesti vuorovaikutuksessa.

Olen 26-vuotias, kun kuntoutusterapiani on päättynyt juuri. Terapiani loppui melko äkillisesti, puhuimme psykologini kanssa lopetuskäyntien ajankohdista, mutta sairastapauksien ja lomien takia tapaamisia jouduttiin perumaan. Kesän jälkeen en enää kuullut psykologistani enkä äkillisesti peruttujen tapaamisten aiheuttaman häpeän takia uskaltanut ottaa häneen enää yhteyttä. Tiiviin terapiayhteyden loppuminen tuntuu ensin helpottavalta, en ole enää kiinni aikatauluissa ja asioiden läpikäynnissä.

10/2016

Aika lääkärille mielenterveyspuolelle. Kesällä -15 loppunut kelan tukema terapia. Toivoo arvioita tilanteestaan sekä jatkosta.

11/2016

Ahdistusoireilu palannut taasen vahvempana. Lääkitys menee. Haluaisi uudelleen lähetteen mielialapkl.

Syksyn aikana oloni alkaa jälleen heiketä. Alan tajuta, kuinka merkittävä apu terapiastani ja jatkuvasta hoitokontaktista on ollut. Hakeudun lääkärin vastaanotolle, mutta en saa uutta lähetettä psykiatriselle poliklinikalle oireideni sen hetkisen lievyyden takia. Turvaudun opiskelijaterveydenhuoltoon vaikka kokemusteni mukaan hoitoa en saa sieltä yhtään sen nopeammin tai helpommin. Saan psykiatrin ajan usean kuukauden päähän, aikaa varaava hoitaja pahoittelee tilannetta ja toteaa YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) mielenterveyspuolen resurssien olevan minimaaliset. Psykiatri kirjoittaa minulle lähetteen julkisen puolen psykiatrian poliklinikalle sekä uusii lääkitykseni. Saan kuulla Kelan karenssista, minkä perusteella päättyneen kuntoutusterapian jälkeen seuraavaa tuettua terapiajaksoa voi hakea aikaisintaan viiden vuoden päästä. Alan odottaa vuotta 2020.

03/2017

Tulee YTHS:n psykiatri lähetteellä jatkohoitoon hoito- ja kuntoutussuunnitelman tarkastusta ja jatkohoitoa varten masennuksen ja ahdistuksen vuoksi. Ahdistuneisuus lisääntynyt, kertoo, että päivittäin pään sisäinen kova meteli. Ei muiden ihmisien ääniä kuule tai muuta poikkeavaa. Toistuvia pakonomaisia visuaalisia mielikuvia.

05/2017

Ketipinorilla alkuun pakkoajatukset hävinneet kokonaan. Hiljalleen palautuneet mutta pysyneet huomattavasti vähäisempinä kuin aiemmin. Useita kertoja viikossa – ahdistuneisuus on lamaannuttavaa. Hoitajan käynnit toteutuneet noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Pääsen psykiatrian polille keväällä 2017. En muista psyykkisesti voineeni koskaan näin huonosti, kuulen jatkuvasti pakkoajatuksia ja kivun tuottaminen on ainoa tapa rentouttaa kroppani jännitystä. Lääkitystäni muutetaan. Tapaan psykiatrista sairaanhoitajaa korkeintaan kahdesti kuussa sekä psykiatria muutaman kuukauden välein. Psykiatri vaihtuu noin puolen vuoden välein lääkäreiden suorittaessa erikoistumisjaksojaan. Ensitöikseen uusi lääkäri haluaa vaihtaa aina lääkitystäni huonon hoitovasteen takia.

08/2017

Syksylle nimetyn hoitajan kanssa alustavasti pohdittu ahdistusryhmään osallistumista ja tämä suositeltavaa. Elokuun ryhmä lienee täynnä mutta seuraavaan alkavaan ryhmään mahdollisuuksien mukaan suositetaan. Mikäli ahdistusryhmän kahdeksan käyntiä herättävät potilaassa ajatuksen, että terapiatyyppisesti haluaisi asioiden parissa työskennellä, voidaan jatkossa DKT tai psykoterapiaa harkita.

Käyn psyk. polin kahdeksan kerran ahdistusryhmässä, jossa käydään läpi ahdistuksen hallinnan keinoja. Ryhmämuotoinen työskentely tuntuu hankalalta ja aiheiden käsittely jää hyvin pinnalliseksi. Kyselen joka kerran psykiatria tavatessani mahdollisuutta julkisin varoin kustannettavaan lyhytterapiaan, mutta tätä ei lähdetä toteuttamaan. Syy jää minulle epäselväksi.

11/2017

KELAn psykoterapian koki hyödyllisenä, mutta ei ehtinyt kaikkia asioita käsittelemään. Potilas on kiinnostunut ja halukas DKT-ryhmään. Suositellaan potilaan ottamista jonoon. Sertralinista ei sivuvaikutuksia. Ketipinor unettomuuteen, trigly noussut. Kokeillaan vaihtaa Triptyyliin.

Alan tajuta hiljalleen hoitoni olleen pitkälti oireiden hillitsemistä, mutta en ole tunnistanut lapsuudessani ja nuoruudessa kokemiani traumoja ahdistuksen lähteekseni. Tässä vaiheessa en toki tunnusta asiaa edelleenkään, en edes halua kuulla tai nähdä sanaa ”trauma”. Alan väsyä uusiin lääkekokeiluihin, saan kaikista lääkkeistä lievempiä tai pahempia sivuoireita. Olen ollut nuoresta pitäen hyvin lääkemyönteinen, mutta kahden vuoden sisään tulen kokeilemaan yhteensä kahdeksaa eri lääkettä. Avomurtuman hoitamista laastarilla, pohdin usein lääkehoidostani.

11/2018

DKT terapia jatkuu, samoin käynnit erikoissairaanhoitajan vastaanotolla. Jatkossa mahdollisesti haetaan uudestaan Kelan kuntoutusterapiaa.

Aloitan maaliskuussa 2018 dialektisen käyttäytymisterapian (DKT) ryhmämuotoisena. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Vieraiden kanssa samassa tilassa oleminen tuntuu haastavalta ja joudun pakottamaan itseni joka käynnille.

03/2019

Jatkosuunnitelma tehdään lähete nettiterapiaan, suositellaan ahdistuneisuusryhmään. Kelan psykoterapiasta viisi vuotta ensi vuoden puolella ja jatkossa voidaan hakea jatkoa Kelan psykoterapiaan tämä onnistunee terveysaseman kautta. Suunnitelmissa nyt kevään aikana päättää hoitojakso ja hoito siirtyy omalle terveysasemalle. Soittoaika kahden viikon kuluttua ja päätöskäynti huhtikuussa.

04/2019

Potilas kokee jakson aikana vointinsa hieman kohentuneen ja hyötyneensä DKT taitoryhmähoidoista. DKT-taitoryhmähoito on päättynyt maaliskuun lopulla. Tehty lähete nettiterapiaan.

Kaksi vuotta on tullut täyteen, joten hoitokontaktini katkeaa psykiatrian poliklinikalle. Sairastan kroonisesti, mutta hoitoa myönnetään lyhyissä pätkissä. DKT-ryhmä on herättänyt ristiriitaisia tunnelmia ja sanallistan ne eräällä tapaamiskerralla: ”mietin ensimmäiset 11 kuukautta, että mitä hittoa mä täällä teen”. Tunnistan kuitenkin saaneeni paljon työkaluja ja ryhmäterapian hyöty kristalloituu erääseen talviseen päivään, kun olen kotimatkalla saamassa massiivista kehon lamauttavaa paniikkikohtausta. Tajuan työntää paljaat käteni syvälle lumihankeen ja tunnustella kehoni reaktioita. Tunnen ensimmäistä kertaa vuosikausiin hallitsevani toimintakyvyttömäksi minut tehnyttä ahdistustani.

08/2019

Opiskelija ottaa yhteyttä, sillä toivoo aikaa psykiatrille. Kertoo olleensa mielenterveyspoliklinikan asiakas ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden vuoksi viimeiset vuodet, jonne hänet ohjattu YTHS:n kautta. Käynyt YTHS:n psykiatrin vastaanotolla 16.1.2017. Mielenterveyspoliklinikalta hänet uloskirjattu hiljattain. Tällä hetkellä ei lääkityksiä käytössä.

Kertoo, että tällä hetkellä on masentuneisuutta ja itsetuhoisia ajatuksia. Ei ole itseään vahingoittanut, eikä koe nyt olevansa itsemurha-altis. Toivoo lääkitystarpeen arviota. Yleislääkäriajat menevät kuukauden päähän. Opiskelija kokee tarvitsevansa apua aikaisemmin.

Suositeltu lähetteen hakemista, jotta voisi palata takaisin psyk.polille. Siellä mahdollista arvioida myös ostopalvelupsykoterapian mahdollisuus, koska Kelan kuntoutusterapia ei tule vielä kysymykseen, aikaisintaan 5 vuotta edellisen jakson päättymisestä.

Hoitoni päättyy huhtikuussa 2019 ja kesän aikana vointini romahtaa jälleen, kuten aina ennenkin jäätyäni ilman hoitoa. Hoitomyönteisyyteni on karissut ja olen itsenäisesti päättänyt lääkitykseni sivuoireiden ja heikon hoitovasteen takia. Teen kesällä palkkatöitä äärimmäisen ahdistuksen vallassa. Kirjoitan nettiterapiassa tuntemuksiani ylös ja nettiterapeutti soittaa minulle huolestuneena muutamaan otteeseen. Toteamme lopulta yhdessä nettiterapian olevan vääräaikaista ja minulle väärä hoitomuoto.

09/2019

Potilas keskeytti nettiterapian hyödyttömänä. Lääkehoitoa ei ole ollut 5/2019 jälkeen, erilaisia lääkeyhdistelmiä ollut käytössä vaihtelevin ja pääosin heikoin hoitovastein, viimeisin Brintellix 5mg ja Voxra 150/300mg. Hänelle on kokeiltu sertraliinia, mikä aiheuttaa lihasnykäyksiä, vaihdettu venlafaksiiniin, joka ei sopinut ja vaihdettu edelleen Valdoxaniin, josta myös haittavaikutuksia.

10/2019

Potilaasta tullut uusi lähete YTHS:lta. Vastikään 2 vuoden hoitojakso päättynyt, saanut kattavasti mielialahäiriöpkl:n tarjottavissa olevat hoitomuodot. Otetaan konsultaatiokäynnille – lääkityksen suhteen vielä jotain tehtävissä? yksilöpsykoterapia?

Tapaan uuden lääkärin mikä tarkoittaa uutta lääkitystä. Tällä kerralla kokeilu tuntuu onnistuneelta, sivuoireet ovat lieviä ja aktiivisuuteni lisääntyy huomattavasti.

04/2020

Ahdistus on suurin ongelma, joka aiheuttaa aloityekyvyttömyyttä, plas ollut kuitenkin suhteellisen toimintakykyine, hoitanut kotiasoitaan, opiskelu ei kuitenkaan täsipäiväistä.

05/2020

Terapiassa ollut aiemmin ja karenssi umeptumassa kesällä. Käynyt DKT:ssä, joka loppunut viime keväällä. Terapian suhteen potilaan karenssi päätymässä kesällä, jonka jälkeen voi aloittaa halutessaan uuden terapianhankintaprosessin.

Maaginen viiden vuoden raja lähestyi, olen kärsinyt karenssini! Voin hakea terapiaa! Elämäni parantuu välittömästi!

…paitsi että oikeasti tässä vaiheessa olen väsynyt byrokratiaan, psykiatreihin, poleihin, resepteihin enkä jaksa aloittaa rankaksi tietämääni terapianhakuprosessia välittömästi viiden vuoden rajan ylitettyäni.

07/2020

Hoito päättyy, jatko YTHS ja terveysasema, joissa lääkkeiden uusinta ja tarvittaessa lääkärinlausunnot.

10/2020

Pyydetty lääkäriaikaa kuntoutukseen liittyen

01/2021

KELA:n tukema psykoterapia päättynyt 2015.Olisi kiinnostunut aloittamaan uuden psykoterapiajakson erityisesti opintojen loppuunsaattamisen tukemiseksi ja tämän vuoksi lähete uudelleen mielialahäiriöpoliklinikalle laaditaan.

Syksyllä jaksan lopulta ajatella hoitoani uusin silmin. Tarvitsen terapiaa voidakseni paremmin. Tai siis ”pitääkseni työkykyäni yllä”. Tarvitsen terapian hakua varten psykiatrin lausunnon, joten odotan psykiatrille pääsyä vielä huhtikuulle.

04/2021

Toivoisi pääsevänsä uudelleen psykoterapiaan. Haluaisi käsiteltävän lapsuduen ja nuoruudenaikaisia traumaattisia kokemuksia ja vaikeaa suhdettaan omiin vanhempiin.

05/2021

Psykoterapia-arvio

Arvioitava on käynyt kognitiivisen Kelan kuntoutuspsykoterapian v. 2012-2015, jossa käsiteltiin mm itseluottamusta. Koki hyötyneensä terapiasta. Kuitenkin koki, että ei kyennyt käsittelemään traumaattisia kehityshistorian tapahtumia. Tähän olisi nyt valmis ja halukas.

Saan B-lausunnon, tapaan (etänä) psykologia, joka neuvoo terapian haussa. Hän varoittaa jo etukäteen prosessin pituudesta ja rankkuudesta. ”Laita ihan vaan suoraan kerralla aina vähintään kymmenelle terapeutille kyselyä.” Olen kuullut kauhutarinoita, joissa ihmiset joutuvat ottamaan yhteyttä yli viiteenkymmeneen terapeuttiin.

05/2021-08/2021

Tutkin Kelan palvelun tarjoajien listaa, Minduun psykoterapeuttihakua, eri yhdistysten listoja terapeuteista ja alan pommittaa mahdollisia tulevia terapeuttejani sähköposteilla. Ohjeistuksen mukaan etsin aina kymmenen potentiaalista tulevaa terapeuttia ja lähetän heille viestiä, jossa kyselen mahdollista tutustumiskäyntiä.

Ensimmäisten kieltävien sähköpostien jälkeen tuntuu pahalta. Noin kymmenennen jälkeen alkaa vain turhauttaa. Kesän aikana lähetän 84:lle psykoterapeutille tiedusteluviestin. Heistä 53 ilmoittaa vastaanottoaikojensa olevan täynnä. Saan varattua tutustumiskäynnin kahdelle terapeutille. Lopuista vajaasta kolmestakymmenestä en kuule mitään.

09/21

Aloitan terapian noini kuuden vuoden odottamisen jälkeen. Lokakuun lopussa saan myönteisen päätöksen Kelalta. Siihen asti maksan käyntini itse. Olen kesäkuussa saanut elämäni ensimmäisen pidemmän työsopimuksen, joten en joudu ongelmiin. Terapeutti kysyy huolestuneena pärjäämistäni ojentaessaan minulle yli 800 euron laskun. Saan toki osan Kelalta takaisin, mutta esimerkiksi tutustumiskäynnit joudun maksamaan itse. Tutustumiskäynteihin kuluu 320 euroa. Kuukausittaiseksi omavastuukseni jää noin 150-200 euroa riippuen käyntien määrästä.

Terapiani on tarkoitettu kuntouttavaksi ja sen kuntouttavaa vaikutusta seurataan vuosittain. Hakemuksiin kirjoitin yhdeksi tärkeimmistä terapian aloittamisen syistä työkyvyn ylläpitämisen. Mikäli en olisi näinkään työkykyinen kuin nykyään olen, en terapiaa Kelan tukemana saisi. Pelkkä elämänlaadun parantaminen ei olisi tarpeeksi hyvä syy.

Mielenterveyteni totaalisaldo vuosilta 2015-2021

Nähtyjä psykiatreja: 9 kpl

Kokeiltuja lääkkeitä: 12 kpl

Terapeutteja tavoiteltu: 84 kpl

Terapeuttiehdokkaita tavattu: 2 kpl

Terapiaan pääsyn kesto: 6 vuotta


Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s