Viisi kirjaa jokaiselle omavaraisesta yhteisöstä haaveilevalle

Teksti ja kuvat: H-P Lehkonen

Haaveiletko omavaraisen yhteisön perustamisesta? Vanhasta koulusta tai maatalosta, josta voit remontoida mieleisen kodin itsellesi ja ekohenkisille ystävillesi? Paikasta, jossa voitte asua sulassa sovussa luonnon kanssa viljellen ja eläimiä kasvattaen?

Jos vastauksesi on kyllä, en ihmettele yhtään. Maailman meno ei ole kestävää nähnytkään ja stressiä pukkaa joka suunnasta. Seuraavaksi esittelen viisi kirjaa, joita lukemalla pääset sopivaan mielentilaan yhteisöäsi varten ja joista voit oppia myös tarpeellisia taitoja omavaraista loppuelämääsi varten!

Käytettynä ostetussa kirjassa on edellisen käyttäjän merkintöjä.

1. Toivo Rautavaara, Mihin kasvimme kelpaavat, WSOY, 1976

Tämä kirja on vanha klassikko, mutta sen ikä ei ole tehnyt siitä yhtään vähemmän ajankohtaista! Kirjassa on tietoa Suomen luonnossa kasvavista kasveista, jotka kelpaavat ihmisten ja eläinten ravinnoksi. Suurin osa suomalaisista tunnistaa mustikan ja puolukan, osa tunnistaa myös kerättäviä sieniä, mutta kuinka moni tietää että poimulehteä voi käyttää pinaatin tapaan tai siankärsämön lehdillä voi maustaa muhennoksen? Kirjan painos on myyty loppuunaikapäiviä sitten, mutta sitä löytyy usein antikvariaateista. Sen voi myös lainata kirjastosta.

Kirjassa on paljon mustavalkoisia kuvia.

2. Panu Kaila, Talotohtori,WSOY, 1997

Oma vanha kunnostettava talo kuulostaa ihanalta, mutta nykyaikana monet ovat tottuneet uudempiin taloihin, joissa on koneellinen ilmastointi. Vanhasta talosta täytyy pitää huolta, ettei edessä ole kallis remontti, tai jopa koko talon purku sädesienen iskiessä kaikkialle rakenteisiin. Tämä kirja on klassikko, jossa on ohjeita ja neuvoja erilaisten talojen kunnossapitoon kansankielisesti kerrottuna. Itse en ole mikään rakennusinsonööri, mutta osaan perus puutöitä. Näinkin vähäisen kokemukseni perusteella tämä kirja oli yhä helppolukuinen!

Eri väriset taustat jakavat tekstin tehokkaasti.

3. Kirsi Haapamatti ja Suvi Elo, Unelmien ekokylät, Basam Books, 2015

Tämä kirja on täydellinen inspiraatiokirja omasta yhteisöstä haaveilevalle. Suvi Elon ottamat valokuvat rytmittävät kirjaa, jossa teksti on kiinnostavaa ja hyvin jäsenneltyä. Itse luin kirjan läpi maatessani leikkauksen jälkeen sairaalassa ja ainoaksi harmikseni voin mainita kirjan painon. Rintakehäkirurgian jälkeen painavan kirjan nostaminen syliin oli hyvin hankalaa! Inspiraation lisäksi kirja kertoo käytännön tarinoita kaikesta mitä on kokeiltu, mikä on toiminut ja mikä epäonnistunut. Paras tapa oppia virheistä, on oppia jonkun muun, kuin itsensä virheistä. Tämä kirja auttaa juuri siinä!

Kirjan kannen tavallista karkeampi pinta tuntuu hyvältä käsissä.

4. Maria Österåker, Unelma omavaraisuudesta, Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2015

Jos haluat lukea vain yhden suomenkielisen oppaan omavaraisuudesta, suosittelen tätä teosta. Kirjassa on kuvien havainnollistamana ohjeita viljelystä, kompostoinnista, eläinten hoidosta, rakennusten kunnostuksesta, omien pesuaineiden valmistuksesta, säilömisestä ja niin monesta muusta aiheesta, etten ala kaikkia luettelemaan. Mihinkään aiheeseen ei paneuduta erityisen syvällisesti, mutta kirja antaa perustiedot omavaraisuuden kannalta tarpeellisista taidoista tiiviissä paketissa. Erikseen haluan mainita myös kirjan tekstin sävyn. Teksti on kepeää ja leikkisää, tätä kirjaa on ilo lukea!

Into Kustannus tuottaa paljon kiinnostavaa kirjallisuutta, eikä tämä ole poikkeus.

5. Ulla Koskinen, Suomessa selviytymisen historiaa, Into Kustannus, 2018

Sen lisäksi, että tietää mitä tulisi tehdä nykyhetkessä, on tärkeää myös tietää historiansa. Tässä kirjassa kerrotaan selviytymisen historia Suomessa kiinnostavalla tavalla. Teoksessa kerrotaan sekä isompia kokonaisuuksia, että pieniä kiinnostavia yksityiskohtia, kuten se, miten selvittiin ilman terveyssiteitä! Teos on jaoteltu erilaisiin aihealueisiin, kuten asumukset, ruoka, hygienia ja tekniikka. Aihealueiden fiksu jaottelu tekee kirjasta erityisen mukavan luettavaksi pienissä pätkissä ennen nukkumaanmenoa. Suosittelen!


Bonus:

Lisäksi suosittelen yhtä englanninkielistä teosta, jonka olen kirjoittanut ja piirtänyt itse. Kyseessä on teos nimeltä ”Not #ZeroWaste, I just grew up poor”. Sarjakuva on ladattavissa verkossa ”maksa mitä jaksat” -hintaan osoitteessa Queerwebcomic.com. Teos käsittelee erilaisia tee-se-itse niksejä, rahan säästämistä ja antikapitalismia.


H-P Lehkonen somessa:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s