Taide, tiede ja historia ovat Vantaan museovaltit

Vantaalla on lukuisia museoita. Tikkurilan Heureka, Aviapoliksen vieressä sijaitseva Suomen ilmailumuseo  ja Myyrmäen Artsi ovat kätevästi junayhteyksien varrella. Tutustuin kyseisiin museoihin ja niistä jäi itselleni vaikuttunut olo. Näyttelyt ovat monipuolisia, tunnelmaa tihkuvia ja yllättävän syviä. 

Teksti ja kuvat: Miika Auvinen

Esimerkiksi ilmailumuseon näyttelyssä historia oli aidosti läsnä. Vaikka mukana oli joitain lapsille suunnattuja aktiviteetteja, palvelee näyttely ilmasodasta, siviililentämisestä ja yleisesti historiasta kiinnostuneita aikuisiakin. Heurekassa näyttelyjen kiinnostavuusaste ja laajuus vaihtelee: esimerkiksi katastrofinäyttelu imaisi itseni täysin sisäänsä, mutta museossa on myös on lapsille suunnattuja pelimäisiä virikkeitä, joiden kohdeyleisöä en ole.

Ilmailumuseossa liput maksavat aikuiselta 12 euroa ja Heurekassa lippu maksaakin täysi-ikäisellä jo noin 20 euroa, riippuen, ostaako kävijä lipun ennakkoon tai museosta. Alennusryhmäläiset ja alaikäiset pääsevät halvemmalla. Artsissa ei ole pääsymaksua.  

Ilmailumuseossa historia herää henkiin

Ilmailumuseon kokoelma esittelee pääosaksi suomalaisten käyttämää tai suunnittelemaa lentämiseen liittyvää esineistöä ja laitteita. Kun katselen pudonneiden neuvostoliittolaisten hävittäjien moottoreita, suomalaisia koneprototyyppejä ja kaikenlaisia hurjapäiden ilmailumasiinoita, historia herää henkiin.

Museossa on kahvila, myymälä, info, josta voi ostaa myös lippuja, ja kaksi hallillista näyttelyesineitä. Toinen halli sisältää sotilaskamppeita ja -laitteita, toinen keskittyy siviili-ilmailuun. Paikalla on myös lentosimulaatiopäätteitä, joiden avulla kävijä voi kokeilla koneen lentämistä itse.

Kokoelma koneita on kattava ja historia-arvoltaan merkityksellinen. Tekstikuvaukset näyttelyesineistä- ja kuvista on kirjoitettu selkeästi ja informatiivisesti. Koneiden lisäksi paikalla on pienoismalleja eri lentolaitteista ja -kentistä, erilaisia sotilasasuja ja muita lentopukuja sekä lennonjohtolaitteita monine näyttöpäätteineen.

Mieleeni jäivät parhaiten mainittu alasammutun neuvostoliittolaisen Tupolev-koneen moottori, hakaristein merkityt Suomen vanhat sotakoneet ja laskuvarjourheilua esittelevät mallinuket.

Tiedekeskus Heureka tutustuttaa ajankohtaisiin ilmiöihin 

Heureka on museo, joka ylistää tieteen eri suuntauksia. Kun kävin museossa vuoden 2022 kesällä, näyttelyissä olivat esillä puurakentamisen mahdollisuudet, katastrofit ja tekoäly. Museon ideologiaan kuuluu selittää vaikeita ilmiöitä näyttelyjen kautta, ja esimerkiksi tekoälynäyttely havainnoillistaa monimutkaisia teknologisia kehityskulkuja luovien tai leikillisten koneälysovellusten avulla. Lähestymistapa sopii varsinkin lapsille, sillä näyttelyt tarjoavat paljon perustietoa, joita kouluikäisillä ei aiheesta välttämättä ole.

Katastrofinäyttely oli hienosti rakennettu. Ympäri aluetta oli huoneita, joissa valoteoksin ja lattian tärinöin simuloitiin esimerkiksi lumivyöry-, tulivuorenpurkaus- ja tsunamikokemuksia. Moni näyttelyn osa oli osallistava, ja esimerkiksi mukana oli leikillisiä kaupunkikarttoja, joiden ongelmakohtiin kävijät pystyivät tutustumaan. Yksittäiset näyttelyesineet olivat kuitenkin vaikuttavimmat: itse katastrofitilanteessa tehty keskoskaappi oli osoitus ihmismielen kekseliäisyydestä.

Tekoälynäyttely on toistaiseksi esillä. Näyttelyssä kävijä voi leikkiä erilaisilla tekoälysovelluksilla, luoda piirtäen ja kirjoittaen sekä tutustua esimerkiksi kasvontunnistukseen. Peili, joka tunnistaa tunnetilasi, kirjoituskone, joka kirjoittaa runon syöttämiesi sanojen pohjalta ja maalauspiste, jossa tekoäly täydentää teoksesi realistisella tekstuurilla jäivät syvästi mieleen.

Heureka noin yleisesti on miellyttävä paikka. Rakennuksessa on auditorio erilaisille luennoille, ravintola, tiedemyymälä ja pihalla sijaitsee kivimuseo. Myös Heurekan ympäristö on kiehtova, ja heti ulos astuessa tunneli vie kauniiseen puistoon. Puistosta on käynti rautatiesillan alle, Keravanjoen äärelle.

Artsissa esillä on nykytaide 

Myyrmäen piristys on ilmainen taidemuseo Artsi, jossa on esillä modernia taidetta. Museo sijaitsee Myyrmäkitalossa kirjaston ja Vantaa-infon kupeessa.

Artsin vuoden 2023 näyttelyohjelmaa ei ole vielä julkistettu museon kotisivuilla. Kirjoitushetkellä museossa on esillä Diego Brunon ja Minna Henrikssonin näyttely Tosiseikoista esitetty tilanne, jota kuvaillaan seuraavasti:

Näyttelyssä taiteilijat tarkastelevat teostensa kautta poliittista vakaumusta ja yhteisöllistä sitoutumista. Näyttelyn nimi viittaa oikeudenkäynneissä käytettyyn lainsäädännölliseen termiin, joka kuvaa niissä esillä olevaan asiaan liittyvää tosiasiatietoa – oli se sitten asian kannalta suotuisaa tai kielteistä.  

Kun vierailin Artsissa vuoden 2022 kesällä, näyttelyissä oli esillä ihmisten ja merenelävien ristisiitosten kuvitteellisia luurankoja. Näyttely on tunnelmallinen ja osin puistattava, eli myönteinen muistijälki syntyi ja muistelen näyttelyä yhä kaiholla. 

Museo on pieni ja nähtävää ei ole paljoa, mutta koska pääsymaksua ei peritä, on paikka Myyrmäessä käyvälle ihan kiva pieni taidemakupala.  

Blogimme Vantaa-aiheisten artikkeleiden kirjoittamista tukee Vantaan kaupunki.


Miika Auvinen somessa:

Jätä kommentti