Matkusta maata pitkin! Se ei tule halvemmaksi tai helpommaksi!

Maata pitkin matkustaminen on hankalaa, mutta voiko itseään ilmastoaktivistiksi kutsuva ihminen enää matkustaa lentokoneella? Korona lopetti vuonna 2020 myös minun työmatkani ja ilmaston vuoksi päätin, että lomailuni suoritan kotimaassa. Tänä kesänä tuli kuitenkin vastaan ensimmäinen työmatkani, sitten koronan alkamisen. Minut kutsuttiin Riikaan Latviaan pitämään sarjakuvatyöpaja ja toimimaan tuomarina Baltian Drag King -kilpailussa. Tällä kertaa päätin matkustaa maata pitkin.

Teksti: H-P Lehkonen, Kuvat: H-P Lehkonen, Sanni Nurmi, Krista Saberoba ja Edgars Tabak, Vivianna Maria Stanislavska

Idea maata pitkin matkustamisesta pälköhti päähäni silloin, kun lippujen ostamisen aika alkoi lähestyä. Minut oli buukattu festareille jo yli vuosi sitten ja olin saanut myös palkkioni jo silloin. En ollut kuitenkaan ostanut lippuja saman tien, sillä pelkäsin Drag King festarin siirtymistä koronan vuoksi. (Pelkoni ei ollut perusteeton, festarin piti olla alunperin jo kesänä 2021!) Siinä vaiheessa kun festariin oli enää kuukausi jäljellä pystyin luottamaan, ettei se enää siirry.

Olimme jo aiemmin miettineet Maan Sataman talousvastaavan kanssa yhteistä reissua, joten kysyin häneltä kiinnostaisiko häntä matka Latviaan! Vastaus oli kyllä. Olin itse alunperin miettinyt että matkustaisin ensin lautalla Tallinnaan, ja siitä junalla Latviaan. Tähän festivaalikoordinaattori Metra Saberova ehdotti bussiin vaihtamista, sillä hänen mukaansa junayhteys Tallinnasta Latviaan on hankala. Hän oli täysin oikeassa. Tutkailtuani maatapitkin.net -sivustoa, huomasin, että niinä päivinä kun minä haluaisin matkustaa, olisin joutunut yöpymään yhden ylimääräisen yön matkan varrella. Talousvastaava Sanni oli kuitenkin jo ehdottanut, että menisimme hänen autollaan. Yksityisautoilu ei toki ole ekologisimmasta päästä, mutta päädyin silti siihen ratkaisuun, että se on parempi kuin lentokone ja vähemmän stressaava, kuin juna.

Seuraavaksi hieman kuvia ja tunnelmia matkalta! Lopussa hinta- ja aikavertailut.

Sanni ja minä jonottamassa Eckerö Linen lauttaan Helsingissä. Huom, kuva on peilikuva, minä en ajanut!
Täältä se seikkailu alkaa! Sää oli vähän liiankin hyvä Helsingissä lähtiessämme ottaen huomioon sen, että tulisimme istumaan seuraavat 10 tuntia erinäisissä ajoneuvoissa. Kuva H-P Lehkonen.
”Tuolta me tultiin!” Kuva Sanni Nurmi.
Matkan ensimmäinen päivä meni kokonaan ajamiseen, toisena päivänä pääsin pitämään sarjakuvatyöpajaa paikallisen taiteilijan Vivianna Maria Stanislavskan kanssa. Kuva Sanni Nurmi.
Vivianna Maria Stanislavskan piirtämä mainoskuvitus työpajallemme.
Drag -esityksiä oli tapahtuman kumpanakin iltana. Eräs esiintyjä heitteli kukkia yleisöön, kuten myös valokuvan taustasta näkyy. Kuva Sanni Nurmi.
Festivaalien kolmannen päivän työpajassa meikattiin itseään drag kingiksi ruotsalaisen teatteritaiteilijan ja drag kingin Liam Teasemin johdolla. Itse toteutin työpajassa unelmaani siitä, että en olisi kalju ja parraton olmi. Kuva H-P Lehkonen
Festivaalien kuvaajat Krista Saberova ja Edgars Tabaks ikuistivat tämän sydäntä lämmittävän hetken ennen kilpailun alkua.
Illan kilpailuun mennessä olin hikoillut tekopartani irti ja jouduin palautumaan omaksi itsekseni. Tässä kisan tuomarit vasemmalta oikealle: Tiptap Timmy (siviilissä Matra Saberova, festivaalien tuottaja), Liam Teasem (siviilissä Jenny Wellander Bergman) ja H-P Lehkonen (Joka joutuu olemaan myös siviilissä vain H-P Lehkonen). Kuva Sanni Nurmi.
Tässä kaikki kilpailijat! Pääpalkinnon voitti virolainen Major Danger (keskellä alarivissä kruunu päässään). Hänen molemmilla puolillaan ovat jaetulle kakkossijalle tulleet Drag King A ja Wickler Wilde. Kilpailun jälkeen oli aika juhlia yömyöhään asti siitä huolimatta että seuraavana aamuna olisi aikainen lähtö takaisin Suomeen. Kuva Sanni Nurmi.
Menomatkalla Riikaan juttu vielä luosti, mutta paluumatka oli hiljaisempi. kahden tunnin yöunilla ajaminen ei ollut helpoimmasta päästä. Kuva H-P Lehkonen
Paluumme takaisin Suomeen tapahtui risteilyaluksen sijaan rahtilaivalla. Ei tällä kyseisellä rahtilaivalla tosin, tämä kuva on otettu jo laivaan noustuamme. Kuva tH-P Lehkonen.

Vertaillaanpa hieman eri vaihtoehtoja, joilla voisi matkustaa Suomesta Latviaan. Hinnat on laskettu vain yhdelle ihmiselle.

Lentokone:
Lentämällä matka kestää pari tuntia. Matka olisi maksanut lentämällä 57€. Lentokenttäbussi keskustaan olisi maksanut 2€/suunta.
Lentämisen hyvä puoli on matkan pityys (lyhyys). On paljon vähemmän stressaavaa päräyttää itsensä parissa tunnissa uuteen maahan.

Juna/Laiva:
Junan ja laivan yhdistelmä olisi kestänyt matka-ajaltaan pisimpään, jopa kaksi päivää. Yöpymispaikaksi paras on Tallinna.
Laiva Helsingistä Tallinnaan maksaa 19€ ja takaisin 26,90€. Yöpyminen Tallinnassa olisi maksanut 54€, junat ensin Tallinnasta Valgaan ja siitä Riikaan olisivat kustantaneet 21,46€. Takaisin matkat olisivat maksanneet 22,56€.
Junailun hyvä puoli on miellyttävä matkustaminen. Yöpymisen Tallinnassa voisi ottaa loman ja hauskanpidon kannalta, vaikka kyseessä olikin työmatka.

Laiva/Auto:
Autolla ja laivalla matkustettaessa koko matka-aika kotoani Riikaan asti kesti 10 tuntia.
Auton kanssa laivassa matkustaminen on hieman kalliimpaa, kuin ilman autoa, meno-paluu yhteensä 72€. Bensat olivat Virossa ja Latviassa halvempia joten bensoihin meni rahaa 50€, sen toki jaoimme puoliksi Sannin kanssa, eli 25€. Parkkeeraaminen maksoi meiltä koko ajalta 17€, jonka jaan taas kahdella, eli 8,50€.
Auton kanssa matkustamisen hyvä puoli oli se, että aikataulut olivat laivamatkan jälkeen joustavia. Myöskään matkatavaran määrä ei ollut ongelma ja halvan viinan tuominen Latviasta helpottui huomattavasti.

Yhteensä:
Lentokone: 61€/2h
Juna/Laiva: 143,92€/2pvä
Auto/Laiva: 105,50€/10h

Bussireitin hintaa en lopulta laskenut, vaikka Metra sitä suosittelikin, sillä teimme päätöksen matkustaa autolla ennen tietoa bussista.

Mitä tästä sitten opimme? Lentäminen on halpaa ja helppoa, myös lentomatkojen etsiminen on helppoa, sillä sivustot kuten momondo osaavat etsiä yhteensopivia lentoja eri lentoyhtiöiltä ja järjestelevät ne helposti selailtavaan muotoon. Juna-, laiva- ja bussimatkojen etsiminen ja koordinoimista toisiinsa ei ole tehty lainkaan yhtä helpoksi. Lentämisen ilmastopäästöt ovat kuitenkin sietämättömät, samoin kuin yksityisautoilunkin. Jos matkustaminen on jäämässä normaaliksi, siihen on tultava muutos. Muutos tapahtuu parhaiten silloin, kun muutoksesta tehdään mahdollisimman helppoa. Sitä se ei nyt ole. Suuri kiitos kuitenkin sellaisille sivustoille, kuten maatapitkin.net! Realistisen tiedon saaminen matkustamisesta helpotti suunnittelua huomattavasti.


H-P Lehkonen somessa:

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s